Pages

Monday, May 9, 2011

Cara remove virus shortcut dari pendrive.| IT


sumber: google

Pernah tak terjadi dalam life korang, bila kau cucuk pendrive, sekali semua folder dah bertukar rupa jadik icon shortcut macam kat picture atas tu?? Dan, semua folder tu tak boleh nak bukak. Damn! Sakit hati! Mesti kau cakap, lagi baik aku format pendrive. Even dalam pendrive tu ada berjuta macam benda penting. Kesian kan?

So, malam ni, aku nak share la sikit, macam mana nak remove shortcut virus dalam pendrive, tanpa format pendrive tu, since cikgu-cikgu selalu jumpa aku pasal nak remove virus ni. Kesian.

1) Cucuk pendrive. Kenal pasti kau punye pendrive locate kat mane. Kat E ke, F ke atau sebagainya.

2) Before kau buat ape-ape, aku sarankan, SCAN dulu pendrive tu. Biar mampus semua virus-virus mukaffafoh tu.

3) Dah siap scan, kau klik kat My Computer, klik Tools, kemudian, Folder Options, and then View. Kau nampak tak ada kotak dia tulis show hidden files tu?? Ha, kau klik yang tu. Kemudian kau unclick yang hide extension dengan hide protected tu. Biar kita nampak semua isi dalam window. Haha..

Murid-murid, faham setakat ni?? Kalau faham, bagus, boleh kite proceed ke step seterusnya.

4) Bukak location pendrive tadi. Biarkan dia terbukak. Kau akan nampak, folder yang shortcut tadi actually sudah di hiddenkan oleh virus tadi. Cis! Kuang ajaq!

5) Klik kat Start, Run, dan kau taip cmd. Then, muncul skrin hitam kan.

6) Kau taip command ni ok!

attrib -h -r -s /s /d g:\*.*
(yang g tu ialah lokasi pendrive kau. If pendrive kau location dia F, kau tulis la F, jangan taip Q pulak)
Kemudian, tekan button Enter.

7) Kau punya skrin hitam akan ambik masa nak loading. So, kau kena bersabar. Tunggu sampai second command muncul. Bila second command dah muncul, kau pergi tengok kat location pendrive tadi.

8) Kau punya folder yang hidden tadi dah back to normal. Yippie!

9) Dan kau dengan senang hati, boleh delete folder yang ada shortcut tadi. Pandai-pandai kaula ye.

10) Setting yang dekat My Computer tadi, kau tukar jadi macam asal balik ok! Jangan malas! Aku takut kau terdelete files window yang penting, kang tak pasal-pasal window corrupt.

Tadaa! Siap! Penat tak baca? Haha.. Kesian. Takpe, at least aku share something kan? SELAMAT MENCUBA! :)

47 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

bookmark!
theee...

thanks sharing kak shima ^_^

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

tahu dah...
tq gak la...

Anonymous said...

tenkiuuu k.shima...


memang lab sini kalo masuk pendrive memang jadi gitu la blake...huhu.


-wahed-

Raihana Izzati said...

my uni,utp,sekarang tgh berleluasa virus seks.

Haritu buka2 pendrive depan boys tiba2 ada folder seks. memang bising boys.

Deleete ada,delete ada=_=

Thanks for sharing.

ieka.H said...

sangat sangat berguna..bersihkan virus2 yg bmaharajalela..yeah

Anonymous said...

TQ SOOOO MUCH!! :)DATA AKAK DAPAT DISELAMATKAN!!

Anonymous said...

tq so much.love u,.-fatin,. sbb tolong,...heheh

♥HuNny Me3nA♥ said...

hai k.shima..nak tanye la..klu sy da wat ni..bile cucuk p.drive tu balik..still ade lg la virus tu..np eh?cr saye ke y salah?..then, y cr tool kt my computer tu..i cant found it..please reply me..cos my harddisk da full ngn vrs shrtcut ni..risau plak..cos terlalu bnyk folder penting..klu harddisk plak cmne ye??pleasee????tq..

Hardy Boy said...

thanks a lot saudari, nasib baik gambar2 masa bercuti hari tu dlm diselamatkan, nyesal tak save back-up dlm pndrive2 lain.hehehe

myhomester.com said...

thxxx!!!

mendatak hijau said...

tengkiuuuuuuuu

man said...

ten kiu akak..

MiSS aNiS said...

Hoho .. thanz CikGu ..

Miss Zai said...

Salam

Thanks sis. It helps!
For the firs time, I DID IT!! Alhamdulillah,, pendrive saya dapat diselamatkan

Miss Zai said...

Salam.

Thanks sis,
for the first time, I DID IT!
Alhamdulillah pendrive sy dapat diselamatkan..

Cahaya Harapan said...

Thanks..
dulu dh penah belajar..tp dh lupe..
nasib baik jmp blog nie..
baru je siang td tkena virus shortcut nie blk..

thankx again..:)

Anonymous said...

thanks.... :)

Anonymous said...

skg dh ada software virus shortcut remover..just klik scan n delete..heheh

Anonymous said...

TQ.. berapa kali dok bukak cmd tuh.. aku memg tak sabar..dye dok process kot,,loading duk tukar attribute

Anonymous said...

sy da cube wat cre ni n dah cbe gne shortcut remover. mle ok tp ble refresh balik ad lg.... shortcut tu... delete pon die muncul lg... cmane ea???? huwaaa byk asgnmnt dlm thumbdrive tu..

qishie said...

thanks sesangat akak!!!
sye ingat dah lingkup file saya
thxthxthx XD

azreena said...

klu virus tu dlm laptop cemane?
tqvm.

tarianaksara said...

salam...thanks..saaaangat membantu dikala hendak mnghantar casestudy n research skg ni... follow u here... (^_^)

Izuha shihabuddin said...

Salam akak nyerrr!!!....sy pakai wndow 7...xde run button...cmner nt buat???..huhuuhuuuu.....

Izuha shihabuddin said...

Salam akak nyerrr!!!...sy pakai wndow 7..xde button RUN..cmner nt buat?? ...huhuuhuuuuu..

Anonymous said...

pkai ni senang
http://www.4shared.com/get/QjoON7jY/shortcut_virus_remover_v31.html
buatan Malaysia, =p

teratak baldu said...

ASSALAMUALAIKUM, TRIMA KASIH YE SIS. SGT MEMBANTU. :d

Anonymous said...

Thx...sgt membantu.

fidz said...

thanks.. very helpful.. *hugs*

Opah Kentang said...

thanks yer:)

Anonymous said...

tq 4 info.. ia btul2 m'bantu sy

syafikah said...

tq so much. yeay! dh dapat blk file2 yg kena virus dkt pendrive... :)

yanahae min said...

thank you very much for this useful info~!

Anonymous said...

:) terima kasih...terasa lega..chobaan.

Nys Zairee said...

salam.. jadi caranya.. tapi bila cucuk usb lg skali die jadi balik.. nak wat camne? >__<

Anonymous said...

kalau x nak SCAN blh?

twanz said...

first kena scan ngan antivirus dulu untuk buang virus2 yang ada.. pastu baru buat pkai command tue.... kalau masih jadi jugak bermakna virus tue ada didalam pc anda dan pendrive...

Anonymous said...

Sangat berguna tips ni. Terima kasih banyak2.

farhana said...

terima kasih ats maklumat n mohon share..tq :)

bella said...

T_T saye pnye still the same~~ wuwuwuw asal ek? sume step saye wat dah.

Lukman Hakim said...

seriously tak menjadi langsung la...

RAZMAN_UNITED said...

Terima kasih

Ainin Sofiyah said...

Mucho grasias!

azlan ahmad said...

Assalamualaikum, Alhamdulillah terima kasih akak, semoga Allah jer membalas jasa baik akak mengkonsikan banyak info serta dapat membantu semua orang dalam keadaan buntu nak wat camna serta dpt menyelamatkan suasana.. tk

Khamsi Abdullah said...

ngehehe..thank. Sebaek jumpe!

Anonymous said...

terima kasih...banyak2, selesai jugak masalah...

Anonymous said...

Tq very much